preskoči na sadržaj

V. osnovna škola Bjelovar

Noć knjige 2021.

Mogli ste primijetiti kako su učenici SA1, kroz mjesece ožujak i travanj, slušali priče koje im je čitala stručna suradnica knjižničarka. Bile su to priče Claire Freedman i Bena Corta o humorističnim svemircima gaćoljupcima te tople i poučne slikovnice u rimi autorice Rachel Bright. Čitali smo ih s užitkom i svaki put se veselili novoj priči, a danas, kada se obilježava Noć knjige, učenici su sudjelovali u kvizu na temu svih pročitanih slikovnica, a podijeljene su im i diplome za sudjelovanje u ovoj manifestaciji.

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

https://fb.watch/52h3Loq1gI/

 


Čitamo hit slikovnice

Učenici SA1 danas su slušali toplu i poučnu priču u rimi autorice Rachel Bright „Koala koja može sve“. Koli je bojažljiva i skeptična koala. Svoje vrijeme provodi ljenčareći na stablu i ni pod koju cijenu ne želi sići i uživati u igri i avanturama s ostalim životinjama. Njegovi su ga strahovi blokirali i tako je zapeo na mjestu sve dok se nije dogodila neočekivana nezgoda zbog koje je spoznao koliko su promjene zapravo dobre i korisne.

  


Čitamo hit slikovnice

Učenici SA1 danas su slušali priču autorice Rachel Bright „Miš lavljeg srca“ koju im je čitala školska knjižničarka. Biti malen nije uvijek lako, no kad se miš otisne na put da bi naučio rikati kao lav, otkrit će da i najsitniji stvor može imati lavlje srce. Prekrasna je to priča o hrabrosti i odlučnosti koja se svidjela učenicima i koju bi preporučali svima koji se bore sa svojim strahovima.

  


Projekt "Putovanje s patuljkom Putuljkom"

U sklopu školskog projekta „Putovanje s patuljkom Putuljkom“ (prema knjizi Putovanje patuljka Putuljka, autorica Galinec, M. i Višnjić Jevtić, A.), učenici 6. razreda i stručna suradnica knjižničarka, svaki mjesec „putuju“ s Putuljkom u jednu od europskih zemalja s ciljem upoznavanja drugih kultura i naroda te razvijanja i poticanja multikulturalnosti. Do sada su „posjetili“ susjednu Mađarsku, Njemačku, Finsku, Francusku, Rusiju i Grčku.


Svjetski dan kazališta

Učenici RO1 obilježili su Svjetski dan kazališta. Razgovarali su o kazalištu, pravilima ponašanja u istom te pogledali predstavu za djecu "Ogledalce". U predstavi je zec ostao bez ogledala i bio tužan. Zato su učenici izradili zeca koji je u šumi našao, prigodno, pisanicu.


Međunarodni projekt "Naša mala knjižnica"
I ove školske godine sudjelovali smo u međunarodnom projektu „Naša mala knjižnica“ Ibis grafike. Sudjelovali su učenici 2. – 5. razreda i 2. skupine, a školska knjižničarka čitala im je izabrane slikovnice, ukupno njih šest. Svaku pročitanu slikovnicu pratili su zanimljivi zadatci u Kreativnim knjižicama, a za uspješan završetak projekta, učenici su dobili zahvalnice za sudjelovanje.
Veselimo se projektu i novim slikovnicama
i iduće školske godine. smiley
  

Čitamo hit slikovnice
Učenici SA1 i ovaj su tjedan slušali priču koju im je čitala školska knjižničarka. Nakon humorističnih svemiraca gaćoljubaca, na red su došle tople i poučne slikovnice u rimi autorice Rachel Bright, a prva u nizu bila je "Vjeverice svađalice". Priča je to o dvije vjeverice, Ivici i Bruni, koje su zaratile oko jednog češera – tko će ugrabiti posljednji češer u šumi? I tu kreće brza i luda utrka, svađa, pentranje, letenje, skakanje, plivanje i gola borba za život.
Hoće li na kraju vjeverice shvatiti važnost dijeljenja s prijateljima? Preporučujemo da svakako saznate sami… 🙂
 
  

"Svemirci gaćoljupci spašavaju Zemlju"
Tko će spasiti Zemlju kad joj zaprijeti meteor? Svemirci gaćoljupci, naravno! 😀
"Svemirci gaćoljupci spašavaju Zemlju" autorice Claire Freedman druga je slikovnica iz serije gaćoljubaca, a zašto je oduševila učenike SA1... pročitajte je i vi i saznajte... 😉
 
  

Projekt Naša mala knjižnica

Zašto mjesec veljača ima 29 dana svake četiri godine? Odgovor na to pitanje pokušali smo saznati čitajući slikovnicu "Ljekarnik Miško... ili zašto veljača ima 29 dana" autora Dr. Jazbeca u sklopu projekta Naša mala knjižnica.


Online radionica

Učenicima SA1 školska je knjižničarka čitala slikovnicu "Svemirci gaćoljupci" autora Claire Freedman i Bena Corta. Maštovita priča o svemircima koji, dolaskom na Zemlju, svoje vrijeme provode u igri gaćama oduševila je učenike. Preporučujemo je i Vama...

  


Svjetski dan čitanja na glas
Kako smo obilježili Svjetski dan čitanja na glas? Naravno, čitanjem na glas.
Učenici RO1, SA1 te PSP B slušali su Pripovijest o mišu koji nije imao sanjske Kadri Lepp koju im je čitala školska knjižničarka, a nakon toga nastali su razni kreativni radovi.
 
  
 
 
  
 
 
 
 
 
  
 

Maškare

Virtualna radionica povodom maškara...

https://www.thinglink.com/scene/1413084984230543362


Valentinovo

Virtualna radionica povodom Valentinova...

https://www.thinglink.com/scene/1410245586694701058


Međunarodni dan zaštite močvara

Virtualna radionica povodom Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa koji obilježavamo 2. veljače.

 

https://www.thinglink.com/scene/1410171216680976387


Dan sigurnijeg interneta

Virtualna radionica povodom Dana sigurnijeg interneta...

https://www.thinglink.com/scene/1407650232149213187


Projekt "Naša mala knjižnica"

U sklopu projekta Naša mala knjižnica učenice skupine 2 slušale su priču o prodavačici Olgi pod nazivom "Kiosk" latvijske autorice Anete Melece. Nakon rješavanja zadataka u Kreativnim knjižicama, učenice su pogledale i istoimeni animirani film koji je postigao zapažen uspjeh u cijelom svijetu.


Virtualni adventski kalendar

Vrijeme je adventa... stoga je stručna suradnica knjižničarka za učenike izradila virtualni adventski kalendar sa zanimljivim porukama i zadacima.  

https://calendar.myadvent.net?id=b2e30d81afde27b21b9caff0684e1826


Sv. Nikola
Bliži nam se blagdan sv. Nikole...

Ususret zimi i blagdanima

Virtualna radionica za učenike...


Međunarodni dan osoba s invaliditetom

3.12.2020. obilježili smo Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a evo i virtualne radionice...


Projekt "Naša mala knjižnica"

U sklopu projekta "Naša mala knjižnica" učenici skupine 2 čitali su slikovnicu "Pripovijest o mišu koji nije imao sanjke" spisateljice Kadri Lepp te odlučili riješiti nagradni zadatak u Kreativnim knjižicama. Tako su nastale ove prigodne kornjače.

  


Kad sam bolestan

Edukacijska rehabilitatorica Tatjana P. Č. i knjižničarka Tihana pripremile su razne sadržaje za virtualnu radionicu "Kad sam bolestan"...


Projekt "Naša mala knjižnica"

Iako je način rada drugačiji nego do sada, i ove školske godine provodimo projekt „Naša mala knjižnica“ Ibis grafike. Od pet izabranih slikovnica koje ove godine čitamo, ovaj put je to bila slikovnica „Mamin zmaj“ estonske dramaturginje i spisateljice Piret Jaaks koja govori o odnosu majke i djeteta kroz djetetove oči te o tome kako obje uče nositi se sa svojim emocijama.


Dan hrvatskih knjižnica

Virtualna radionica povodom Dana hrvatskih knjižnica...


Međunarodni dan tolerancije
Edukacijska rehabilitatorica Tatjana Pleskot Čvek i knjižničarka Tihana pripremile su sadržaje povodom Međunarodnog dana tolerancije kojeg smo obilježili 16.11.2020.

Međunarodni dan djeteta
20.11. obilježavamo Međunarodni dan djeteta.

Dan hrvatskog kazališta
24.11. obilježavamo Dan hrvatskog kazališta. 

Svjetski dan animiranog filma
28.10. obilježavamo Svjetski dan animiranog filma. 

Svjetski dan sporta

Virtualna radionica povodom Svjetskog dana sporta.

 

https://www.thinglink.com/scene/1321498163122536451


Sačuvajmo zdrave zube!

Virtualna radionica pod nazivom Sačuvajmo zdrave zube!

https://www.thinglink.com/scene/1316270462765891586


Međunarodni dan obitelji

Virtualna radionica povodom Međunarodnog dana obitelji.

 

https://www.thinglink.com/scene/1316029320543600641


Svjetski dan knjige

Danas obilježavamo… otkrijte to u anagramu koji smo pripremili 😉

 https://wordwall.net/hr/resource/1626663

 

Nadamo se da ste riješili anagram i otkrili da danas obilježavamo

Svjetski dan knjige i autorskih prava,

a povodom tog dana, poslušajte priču Vera među knjigama

autorice Davorke Premec, nakladnik Ibis grafika i uživajte 

http://https://www.loom.com/share/784e64d5d991413cb577d244bcb72b0a


Korisne poveznice

Kako bi se učiteljima olakšalo pronalaženje korisnih poveznica za rad na daljinu, "okupljene" su na jednom mjestu...

https://padlet.com/tihana_doskocil/4nk0vjo7aupc3mg2

 


Video priče i pjesmice

Jedan od segmenata uključenosti i podrške u nastavi na daljinu školske knjižničarke, snimanje je raznih video priča i pjesmica za učenike. 

https://padlet.com/tihana_doskocil/m7jizg292l7ecu0n

 


Međunarodni dan dječje knjige

Međunarodni dan dječje knjige
Svake godine na rođendan pisca Hansa Christiana Andersena (2. travnja) obilježava se Međunarodni dan dječje knjige. Hans Christian Andersen napisao je brojne bajke poput Palčice, Princeze na zrnu graška, Male sirene i dr.
Naši učenici poslali su nam svoje radove s likovima i motivima iz priča te smo tako obilježili taj dan. 

  


Fašnik

Vrijeme je karnevala pa je tako učenicima skupine autizam 1 školska knjižničarka pripremila razne aktivnosti na temu istog - pjesme, fotografije maski, puzzle te igre na tabletu.


Pia Mia slikovnica

Učenici skupine 3 u školskoj su knjižnici slušali priču "Pia Mia ima novog prijatelja" koja ima popratne sadržaje za rješavanje putem aplikacije na tabletu.


Valentinovo

Valentinovo nam kuca na vrata pa smo tako u PSP-u razgovarali o legendi, običajima i simbolima Valentinova, čitali priče, a svaki učenik izradio je čestitku koju će pokloniti nekoj dragoj osobi. 


Projekt "Putovanje patuljka Putuljka"

U sklopu školskog projekta "Putovanje patuljka Putuljka", čiji je cilj upoznavanje drugih kultura i naroda te razvijanje i poticanje multikulturalnosti, učenici 6., 7. i 8. razreda "putovali" su do sada u Njemačku i Italiju te naučili ponešto o tim europsim zemljama.


Međunarodni projekt "Naša mala knjižnica"

Ove školske godine sudjelujemo u međunarodnom projektu “Naša mala knjižnica” Ibis grafike, točnije 1.-4. razred učiteljice Kornelije Panza Jande, a pod mentorstvom školske knjižničarke Tihane Doskočil. Projekt “Naša mala knjižnica” usmjeren je na knjige za djecu te stalno povećanje i razvoj publike među djecom. Cilj projekta je promoviranje vrhunskih književnih djela hrvatskih i stranih autora koja prate ilustracije izrađene prema najvišim umjetničkim standardima, pristupačnost kvalitetnih knjiga stranih autora na hrvatskom jeziku čitateljima te suradnja učitelja/knjižničara, roditelja i učenika. Ove godine suradnja se nastavila sa Slovenijom, a učenici će pročitati šest slikovnica koje prate kreativne knjižice koje će potaknuti djecu na čitanje i aktivno sudjelovanje u projektu.
Prva slikovnica koju smo mi pročitali bila je Vera među knjigama Davorke Premec.


"Mrljek i Prljek"

Učenici skupine 3 u školskoj su knjižnici slušali priču o Mrljeku i Prljeku, o dvije zloćkaste bakterije koje obožavaju sve što je mrljavo, prljavo, bljakasto, fujkasto, sluzavo i smrdljivo. "Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak" dio je serije slikovnica o higijeni.


Vrtićanci u školskoj knjižnici

Naši vrtićanci posjetili su školsku knjižnicu i uživali u mnoštvu slikovnica 


"Mrljek i Prljek"

Učenici skupine 3 u školskoj su knjižnici slušali priču o Mrljeku i Prljeku, o dvije zloćkaste bakterije koje obožavaju sve što je mrljavo, prljavo, bljakasto, fujkasto, sluzavo i smrdljivo. "Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan" dio je serije slikovnica o higijeni.

  


Mjesec hrvatske knjige

Ovih dana, u Mjesecu hrvatske knjige, puno smo čitali, a lik koji se spominjao u gotovo svim bajkama i pričama bio je vuk. Ne strašan i zao vuk kakvog ga svi znamo već vuk koji je dobar i koji postaje dobar. Tako smo čitali tzv. bajke naopačke Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?, Tri praščića i prehlađeni vuk te Vuk koji je mirisao na jagode. Bilo je tu još zanimljivih priča, ali o vuku koji je postao pozitivac, najviše su nam se svidjele.


Projekt "Putovanje s patuljkom Putuljkom"

Započeli smo sa školskim projektom „Putovanje s patuljkom Putuljkom“ (prema knjizi Putovanje patuljka Putuljka, autorica Galinec, M. i Višnjić Jevtić, A.).
Učenici 6.-8. razreda učiteljice Jasmine Maltarić Rašetina svaki će mjesec, kroz ovu školsku godinu, „putovati“ s Putuljkom u jednu od europskih zemalja s ciljem upoznavanja drugih kultura i naroda te razvijanja i poticanja multikulturalnosti.
Na uvodnoj radionici učenici su kroz priču upoznali patuljka Putuljka i njegova buduća putovanja te izradili svatko svog patuljka, šest prijatelja koji će ga pratiti na putovanjima. Voditeljica projekta je školska knjižničarka Tihana Doskočil.


Mjesec hrvatske knjige

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige učenici skupine autizam 1 posjetili su školsku knjižnicu. Školska knjižničarka čitala im je priču Pia Mia u parku, interaktivnu slikovnicu za poticanje cjelokupnog razvoja djeteta. Pomoću tableta “šetali” smo s Piom Miom kroz proširenu stvarnost u kojoj smo učili kroz igru. 

  


Mjesec hrvatske knjige

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige i Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica započeli smo s nekoliko interaktivnih radionica. Izrađivali smo straničnike na temu pročitanih slikovnica, a oni najmlađi naučili su pravila ponašanja u knjižnici te što sve slikovnice ne vole. Čeka nas još puno aktivnosti vezanih uz knjige i slikovnice, ali o tome idući put.

  


Školski preventivni program

U sklopu Školskog preventivnog programa, na radionici na temu različitosti, učenici su poslušali priču o slonu Elmeru te od kolaž papira izradili istog.

  


Projekt „I ja želim slušati priče“

Učenici skupine 3 učiteljice Vlatke Bahor Haraminčić ovu školsku godinu sudjeluju na interaktivnim radionicama poticanja čitanja na temu emocija u školskoj knjižnici, a u sklopu razrednog projekta „I ja želim slušati priče“. Cilj projekta je obogatiti govorne sposobnosti, stvoriti naviku slušanja i čitanja priča te razumjeti emocije.

      


Grubzon

Učenica PSP-a 3 školska knjižničarka čitala je zanimljivu priču Julie Donaldson „Grubzon“ o snalažljivom i lukavom mišu i strašnom stvoru Grubzonu.Donacija

Povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga (International Book Giving Day https://bookgivingday.com/) Dječji odjel Narodne knjižnice „Petar Preradović“ organizirao je akciju prikupljanja slikovnica i dječjih knjiga u Bjelovaru. Od prikupljenih 633 knjiga, jedan dio slikovnica darovali su našoj školskoj knjižnici. Od srca se zahvaljujemo na ovoj vrijednoj donaciji! 📚❤️


Priča o snjegoviću

Čitanjem priče o snjegoviću u skupini 2, dozivali smo pahulje snijega kako bi uživali u zimskim radostima. ☃️❄️

 

 

                            

Zdrava hrana

 

Učenici skupine autizam 1 učili su o zdravoj prehrani u školskoj knjižnici te se prošetali bjelovarskom tržnicom.

  

 

Prisjećamo se ljetnih praznika

Vratili smo se u školske klupe nakon dugog toplog ljeta, a s obzirom na visoke temperature koje nas još uvijek prate, prisjetili smo se ljetnih praznika čitajući slikovnicu Petra uči plivati, Željke Horvat-Vukelja.

  


Književni susret

U sklopu projekta „Čitajmo zajedno“, u utorak, 29.5.2018., ugostili smo križevačkog pisca i pjesnika Josipa Petrlića Pjera. U veseloj atmosferi učenici su čuli nekoliko pjesnikovih pjesama iz zbirke poezije za djecu „Domoljublje i trublje“ te o zgodama razigranog ždrebeta Vilima iz knjige „Bilogorske zgode“. Svi zajedno zapjevali su uz zvukove gitare te se pozdravili do nekog idućeg susreta koji će se zasigurno ponoviti.

  

 
 
 

Druženje učenika triju škola

Sudionici eTwinning projekta „Upoznajmo se!“ koji provode tri škole, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce Koprivnica, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci i V. osnovna škola Bjelovar, okupili su se na završnom druženju.
Nizom aktivnosti kroz 2017./2018. školsku godinu učenici triju škola upoznavali su se međusobno, predstavljali kraj iz kojeg dolaze, običaje... a u završnoj fazi projekta organizirano je zajedničko druženje. Skype susretom dogovoreno je mjesto, vrijeme i aktivnosti koje će se provoditi pa su se tako u četvrtak, 24.5., okupili u mjestu Jabučeta pokraj Bjelovara na imanju Restorana i vinarije Coner. Domaćini su ih velikodušno dočekali s doručkom i prirodnim domaćim sokovima te ih proveli imanjem. Vidjeli su vinograd te čuli sve o suvremenom procesu izrade vina i skladištenja. Uslijedio je najzabavniji dio raznih igara i druženja na igralištu i piknik livadi, a na samom kraju domaćini su sve sudionike počastili ukusnim ručkom i kolačima.

Zahvaljujemo osoblju Restorana i vinarije Coner na velikodušnosti i ugošćavanju!

          


Svjetski dan smijeha

U mjesecu svibnju obilježava se Svjetski dan smijeha stoga smo i mi današnju radionicu u školskoj knjižnici posvetili smijehu. Bilo je tu pričanja viceva, čitanja šaljivih pjesama, raznih igara, a za kraj smo crtali karikature jedni drugih što nas je još više od srca nasmijalo.

      


Bubamaro, bubamaro, pokaži mi put...

Nakon Plesa s leptirima od tjedna prije, čitali smo priču Bubamaro, bubamaro, pokaži mi put... Sanje Sabljak.

  

 


Ples s leptirima

Proljeće je stiglo pa smo tako prigodno čitali priču Ples s leptirima te pročitano prenijeli na hamer papir pa je tako nastala livada šarenog cvijeća i leptira.

      


Riba duginih boja

U sklopu školskog projekta "Čitajmo zajedno!" čitali smo priču Marcusa Pfistera Riba duginih boja koja govori o tome koliko je važno dijeliti s prijateljima te kako ljepota nije samo izvana već dolazi iznutra. Izradili smo i naše ribice duginih boja od hamer papira i kolaža kojima ćemo ukrasiti školsku knjižnicu.

    


Vuk koji je tražio ljubav

U sklopu školskog projekta "Čitajmo zajedno!" čitali smo priču Vuk koji je tražio ljubav, Orianne Lallemand. Saželi smo tekst, ilustrirali ga i izradili slikovnicu koja će nam koristiti u daljnjem radu.

      


Projekt "Božićna čarolija"

Pedagoginja Martina Hautman Matijaš i knjižničarka Tihana Doskočil održale su božićne radionice u sklopu projekta "Božićna čarolija".

  


Na Dječjem odjelu

I učenici velikog turnusa posjetili su Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović" Bjelovar u Mjesecu hrvatske knjige...

      


Izložba "SLOGAN napiši i SLIKU nariši"

U Mjesecu hrvatske knjige u našoj školskoj knjižnici postavljena je izložba "SLOGAN napiši i SLIKU nariši" koju čine svi pristigli dječji radovi na istoimeni natječaj koji je u mjesecu travnju raspisao Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović" Bjelovar. Puno je zanimljivih poruka o knjigama i čitanju koje su osmislila djeca pa stoga pozivamo učenike, učitelje, roditelje i sve zainteresirane da dođu pogledati spomenutu izložbu.

        


Danas ti čitam

23. listopada posvećen je cjelodnevnom čitanju pa smo se tim povodom pridružili nacionalnoj akciji Danas ti čitam. Učenici velikog turnusa slušali su priče koje im je čitala školska knjižničarka Tihana.


Svjetski dan pošte

Obilježili smo Svjetski dan pošte, 9. listopada, čitanjem Poštarske bajke, Karela Čapeka u školskoj knjižnici.

  


Jesenska šuma - radionica

Kako se jesen bliži svome kraju, a zima nam polako kuca na vrata, odlučili smo izraditi jesensku šumu u našoj školskoj knjižnici. U srijedu, 11. studenog 2015. godine, učenici nižeg turnusa s puno boja jeseni, pomoću svojih prstića su izradili jesenske krošnje našoj šumi.

Tako smo pozdravili jesen, a kako nam je bilo, pogledajte u galeriji fotografija.


Voda - najzdravije piće

U petak, 23. listopada 2015. godine, pedagoginja škole održala je s učenicima višeg turnusa radionicu na temu "Voda - najzdravije piće". Kako bi se podigla svjesnost učenika o pravilnom unošenju vode u organizam, pedagoginja je razgovarala s učenicima o važnosti izbjegavanja sokova, a tako i nepotrebnih šećera u organizmu. Učenici su rješavali i osmosmjerku u kojoj su tražili organe za čije je funkcioniranje bitna voda. Na samom kraju radionice, učenici su došli do zaključka da je voda zaista najzdravije piće i popili čašu vode kako bi to i dokazali.

Više fotografija u galeriji


Jesenko u knjižnici

U četvrtak, 22. listopada 2015. godine u knjižnici je održana lutkarska radionica "Jesenko", povezana s obilježavanjem Mjeseca hrvatske knjige.

Učenici nižeg turnusa pogledali su kratku lutkarsku predstavu "Jesenko", u izvedbi njihove učiteljice i školske knjižničarke, a poslije toga su bojali Jesenka i ukrašavali ga jesenskim plodovima. Kako smo već započeli s obilježavanjem Mjeseca Hrvatske knjige, ovoga puta su učenici crtali lik Jesenka na straničnike koji će im kasnije dobro poslužiti kada će pregledavati šarene slikovnice.

Više slika pogledajte u fotogaleriji


Jesensko lišće i plodovi

Dana 16. listopada 2015. godine, pedagoginja naše škole s učenicima višeg turnusa radila je radionicu na temu jesensko lišće i plodovi. Kako bi temu učinili što kreativnijom i zanimljivom učenici su bojali prepoznatljivi plod jeseni - bućine sjemenke i tako napravili jesensko stablo.

Ostatak fotografija pogledajte u galeriji


"Kada se knjige ljute?"

Dana 16. listopada 2015. godine, započeli smo s radionicama povodom Mjeseca hrvatske knjige. Učenici nižeg turnusa sudjelovali su u radionici "Kada se knjige ljute?". Učenici su kroz kreativni pristup  mogli naučiti zašto je važno čuvati knjige i kako ih očuvati. U svrhu toga, izradili smo ploču sa svim stvarima koje mogu naštetiti knjizi - trganje, šaranje, hrana i slično.  Na kraju radionice, učenici su razvrstavali slikovnice od stručnih knjiga kako bi uvidjeli razliku između oslikanih i neoslikanih knjiga.

Više slika pogledajte u galeriji


Radionica "Kestenko"

S dolaskom jeseni, započele su i kreativne radionice u našoj knjižnici. Učenici su vrijedno skupljali divlje kestenje u našem bjelovarskom parku kako bi izradili Kestenka - čovječuljka koji najavljuje jesen.

Kako je bilo, pogledajte u galeriji :)


Kreativna radionica

Još jedna božićna kreativna radionica s pedagoginjom i knjižničarkom je odrađena... ovaj puta smo izradili borove od špage te andventski kalendar u obliku mobila.

     


Taktilna slikovnica

U petak, 28.11.2014., učitelji i stručni suradnici naše škole sudjelovali su na kreativnoj radionici izrade taktilne slikovnice. Tema je bila najveseliji mjesec u godini, mjesec prosinac. Pogledajte kako smo bili kreativni i kako izgleda naša prva takva slikovnica...

     


Adventski kalendar

Već tradicionalno u ovo doba godine, pedagoginja i knjižničarka škole započele su kreativne radionice na temu Božića. Tako je prva u nizu radionica bila izrada adventskog kalendara s učenicima 4./5. razreda.

     


Izrada straničnika

U utorak, 4.11.2014., povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici 6. razreda izrađivali su straničnike crtajući obilježja grada Bjelovara. Iste će pokloniti prijateljima iz križevačkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju koji su njima poslali svoje straničnike s obilježjima grada Križevaca. Na taj način i jedni i drugi naučili su nešto o oba grada.

   


Knjižara/Dječji odjel

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u srijedu, 29.10.2014., posjetili smo knjižaru i Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović" Bjelovar s učenicima 2./3. te 4./5. razreda. Glavni cilj nam je bio naučiti kako u knjižari kupujemo knjige, a u knjižnici posuđujemo.

     


Interaktivna radionica

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u školskoj knjižnici je održana interaktivna radionica Školska knjižnica za učenike 2./3. te 4./5. razreda. Učenici su ponovili što sve možemo posuditi u knjižnici, tko može koristiti školsku knjižnicu, tko tu radi, kako se treba ponašati te kako se moramo odnositi prema slikovnicama i knjigama. Učenici su prolistali slikovnice te odabrali Malu sirenu koju smo na kraju sata pročitali.

   


I. Brlić Mažuranić: Šuma Striborova

U srijedu, 15.10.2014., školsku knjižnicu posjetili su učenici 7. razreda. Obradu priče Ivane Brlić Mažuranić Šuma Striborova povezali smo s Građanskim odgojem i obrazovanjem, likovnom kulturom te Mjesecom hrvatske knjige. Tako smo kroz ovu priču naučili da dobro uvijek pobijeđuje zlo, a izradili smo i slikopriču koju su učenici ponosno izložili na pano u školskoj knjižnici.

   


Majčin dan

Pedagoginja i knjižničarka naše škole s učenicima su izrađivale čestitke i predmete kao poklon mamama povodom Majčinog dana.

   


Kreativne radionice

Stručne suradnice pedagoginja i knjižničarka započele su niz kreativnih radionica na temu proljeća i Uskrsa. Evo nekih od radova...

            


Projekt "Upoznajmo se!"

Nakon što su učenici 6. razreda posjetili prijatelje iz križevačkog COOR-a u prvom polugodištu, u četvrtak, 27.3.2014., Križevčani su posjetili nas. Ugostili smo ih u školskoj knjižnici, održali zajedničku radionicu izrade privjesaka tehnikom quilling, pokazali im svoju školu te obećali novi susret, uskoro!

     


Kreativne radionice povodom Valentinova

U našoj školskoj knjižnici cijeli tjedan pred Valentinovo održavale su se kreativne radionice pod vodstvom pedagoginje i knjižničarke škole. Učenici nižih razreda te odgojno-obrazovnih skupina izradili su razne ukrase kojima su ukrasili knjižnicu i svoje učionice. U jednoj takvoj radionici pridružili su nam se i prijatelji iz bjelovarske gimnazije.

         


Projekt "Upoznajmo se!"

I u ovom polugodištu nastavljamo s projektom "Upoznajmo se!" - suradnja dviju škola. Tako su učenici 6. razreda izradili čestitku za Valentinovo svojim prijateljima iz Križevaca.

   


Projekt "Upoznajmo se!"

Naša školska knjižničarka Tihana Doskočil započela je suradnju dviju škola u kojima radi: COOR Križevci i V. osnovna škola Bjelovar u obliku radionica pod nazivom „Upoznajmo se!“. Uključeni su učenici 5./7. razreda COOR-a te 6. razreda iz Bjelovara. Kroz razne radionice učenci su se međusobno upoznali, jedni drugima predstavili grad u kojem žive, a sve to povezivali su s određenim lektirnim naslovima, nastavnim temama i aktivnostima. Najuzbudljiviji dio suradnje za učenike je svakako bio posjet naših učenika COOR-u u četvrtak, 7. studenog 2013. Učenici 5./7. razreda i učiteljica Mirjana Vrdoljak ugostili su nas u svom razredu. Stručna suradnica Mihaela Brkić naučila ih je izrađivati ukrase za bor tehnikom quilling, razgledali smo školu, a druženje je završeno pjesmom i plesom. Suradnja dviju škola se nastavlja, a iduće polugodište Križevčani posjećuju nas.

       


Kad bi slikovnice pričale...

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici 1./2. razreda odgledali su kratki igrokaz "Kad bi slikovnice pričale..." te su na temu "Što slikovnice ne vole?" izradili plakat.


Mjesec hrvatske knjige

Povodom Mjeseca hrvatske knjige započele su razne aktivnosti u našoj školskoj knjižnici. Tako su danas, 21.10.2013., učenici 6. razreda, u sklopu projekta „Upoznajmo se!“, izrađivali šarene straničnike koje su poštom poslali prijateljima iz križevačkog COOR-a.

 


 

Započinje...


''Kako misli jure jednog malog Jure'', N. Manojlović Vračar

U sklopu Dječjeg tjedna 2013. prisustvovali smo na predstavljanju knjige za predškolski uzrast ''Kako misli jure jednog malog Jure'', Nikoline Manojlović Vračar na Dječjem odjelu Narodne knjižnice "Petar Preradović" Bjelovar.


Interaktivna radionica "Jesen"

Kako bi pozdravili jesen, učenici posebnih odgojno-obrazovnih skupina dobili su Jesensku bilježnicu sa zanimljivim zadacima na temu jeseni.

     


Poštarska bajka

Kako bi obilježili Svjetski poštanski dan, učenici 7. i 8. razreda imali su nastavni sat lektire u knjižnici, obradu Poštarske bajke Karela Čapeka. Naučili su gdje na kuverti ispisati adresu bez koje pismo nebi našlo svog primaoca, a posjetili smo i Poštu kako bi vidjeli tko tamo radi, gdje se pismo predaje i kako dolazi do primaoca.

       


"Sačuvajmo zdrave zube!"

I ove školske godine, kao i prošle, obilježili smo Dan za zdrave zube interaktivnom radionicom "Sačuvajmo zdrave zube!" te odlaskom kod stomatologinje dr. Zrinke Blažeković Milić koja je učenicima pregledala zube i uputila ih, po potrebi, na daljnje liječenje.

   


Majčin dan

Dana 9. svibnja 2013., stručne suradnice pedagoginja i knjižničarka škole, obilježile su Majčin dan s učenicima nižeg turnusa kreativnom radionicom izrade srca od malih ružica (krep papir) kao poklon našim mamama.

 


Dan hrvatske knjige

22. travnja 2013. obilježili smo Dan hrvatske knjige nastavnim satom Put knjige od autora do čitatelja. Učenici 5. te 7./8. razreda naučili su glavne dijelove knjige, koje informacije nam daje naslovna stranica te koga sve susrećemo na putu knjige od autora do čitatelja.


Mjesec hrvatske knjige

Kako bi obilježili Mjesec hrvatske knjige, posjetili smo, već tradicionalno, Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović" Bjelovar te u školskoj knjižnici održali kreativnu radionicu izrade straničnika, dio japanskom tehnikom origami.

     


Pepeljuga i ukrašavanje bundeve

U mjesecu studenom učenici naše škole gledat će predstavu Pepeljuga u Bjelovarskom kazalištu mladih kao što će isti mjesec u sklopu integriranog dana ukrašavat bundeve. Tako su pedagoginja i knjižničarka škole odlučile povezati te dvije aktivnosti te u 3./4. razredu obradile bajku Pepeljuga i od bundeve izradile kočije kao u bajci.

   


Svjetski dan knjige

Kako bi obilježili Svjetski dan knjige, za učenike 6. i 8. razreda održan je nastavni sat Put knjige od autora do čitatelja. Učenici su se upoznali s glavnim dijelovima knjige, naslovnom stranicom i informacijama koje nam ona daje te osobama koje susrećemo na Putu od autora do čitatelja.


Aktivnosti knjižnice

 

U školskoj knjižnici odvijaju se raznovrsne svakodnevne aktivnosti

poput kreativnih i interaktivnih radionica, izložbi, čitanja priča, integrirane nastave i dr.,

a u nastavku možete pročitati u čemu su učenici sudjelovali u 1. polugodištu.

 

Posjet Dječjem odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ u Bjelovaru

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, 18. i 26. listopada 2011., učenici nižih i viših razreda i odgojno – obrazovnih skupina, pod vodstvom knjižničarke škole T. Doskočil, posjetili su Dječji odjel Narodne knjižnice. Tom prilikom upoznali su se s njenim radom, pravilima ponašanja u toj ustanovi, načinima posudbe knjiga, radom knjižničarka itd..

Knjižničarka Narodne Knjižnice „Petar Preradović“ učenicima je pročitala priču koju su pozorno slušali. Posebno su bili sretni kada su dobili priliku samostalno prelistavati knjige i slikovnice s polica što su s oduševljenjem i učinili.

 

Kreativna radionica izrade straničnika

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, 3. i 9. studenog 2011., održana je kreativna radionica izrade straničnika za učenike nižih i viših razreda i odgojno – obrazovnih skupina. Učenici su u ugodnoj i veseloj atmosferi, koristeći svoju maštu te mnoge kreativne tehnike izradili raznolike straničnike na temu jeseni koje smo potom izložili na panou.

 

Jesen

U mjesecu listopadu u knjižnici je održan nastavni sat o jeseni s učenicima 1., 2./3. razreda te 1. odgojno – obrazovne skupine (UMR1). Učenici su kroz zanimljive aktivnosti i zadatke ponovili koji su to jesenski plodovi te koje se životinje pripremaju za zimu.

 

Kreativna radionica izrade božićnih ukrasa

U danima pred blagdane u školi je vladalo pravo božićno ozračje i zajedništvo. Za učenike su pripremljene brojne kreativne radionice i aktivnosti  popraćene pjesmom i plesom. Tako su  i u školskoj knjižnici učenici sudjelovali u kreativnoj radionici izrade božićnih ukrasa kojima smo uljepšali prostor knjižnice.

 

Sv. Nikola

Svi znamo da 6. studenog sv. Nikola ostavlja poklone u očiščene čizmice koje djeca stavljaju u prozor, ali zašto je to tako, od kuda dolazi taj običaj - učenici su mogli čuti u školskoj knjižnici.

 

Pričaonica

Svake druge srijede u 10 sati učenici viših razreda i odgojno – obrazovnih skupina mogu uživati u slušanju brojnih priča koje im čita njihova knjižničarka.  Tijekom prvog polugodišta, u opuštenoj atmosferi „otputovali“ smo u mnoge daleke krajeve i „družili“ se s raznim likovima iz bajki.

 
 

CMS za škole logo
V. osnovna škola Bjelovar / Dr. Ivše Lebovića 1, HR-43000 Bjelovar / os-peta-bj.skole.hr / skola@os-peta-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju